Manul gross

Czatujący łowca


Przede wszystkim wczesnym rankiem i o zmroku Manule, które żyją na wysokich stepach w Himalajach, wyruszają na polowanie. Ze wzgędu na krótkie nogi mogą śledzić swój łup tylko na krótkich dystansach. Często chowają sie w pobliżu jaskiń i czekają cierpliwie na swoją zdobycz. Jeżeli jaskinia nie jest głęboka próbują wyłowić mieszkańca jaskini przednimi łapami. Ich podstawową zdobyczą są małe gryzonie oraz szczekuszki.

Wielkość:  głowa-lułów 50-65 cm, ogon 21-31 cm

Długość życia: 12 lat

Dojrzałość płciowa: mniej niż 12 miesięcy

Ciąża: 66 dni

Pożywienie: szczekuszki, mniejsze gryzonie, kury oraz inne ptaki

Środowisko życia: stepy i wyrzsze stepy

Zagrożenia: nieznane

 

 

 

 

 Manul karte

Pogodynka

 

Aktualności

Rendez-Vous z panda czerwoną
14 lutego są Walentynki. Dla wszystkich zakochanych, ale także dla tych którzy poszukują innego wymiaru miłości, od dziś rozpoczyna się licytacja, której przedmiotem jest wyjątkowe, osobiste spotkanie. Więcej…

W skrócie

Naturschutz-Tierpark Görlitz e. V.
Zittauer Str. 43  |  02826 Görlitz



Aktualne godziny otwarcia

od poniedziałku do niedzieli
od 9.00 do 17.00




Bilety wstępu

  • Dorośli: 5,90 €
  • Dzieci (3 - 16 lat): 3,90 €
  • Ceny

 

Folgt uns auf Facebook