żółw jaszczurowaty

pozostałe

żółw jaszczurowaty (Chelydra serpentina)

Defensywni samotnicy
Żółw jaszczurowaty potrafi się bronić, jednym ugryzieniem potrafi przegryźć kość, broni się także pazurami oraz śmierdzącą wydzieliną. Jako łowca z zaczajeniaczeka na swoją ofiarę zakopany w błocie, a następnie atakuje z prędkością błyskawicy.

 

Więcej informacji, wersja DE


kategoria: pozostałe

waga: do 16 kg

wielkość: długość pancerza do 45 cm

długość lęgu: 9-18 tygodni w zależności od temperatury

długość życia: do 30 lat

zdolność płciowa: od 20cm długości ciała

reprodukcja: 10- 30 jaj

pożywienie: ryby, płazy, gady, małe ssaki, padlina

tryb życia: wody z gęstą roślinnością i bagnistym dnem

zagrożenia: niezagrożony

występowanie: Płn. Ameryka