Sójkowiec wielki

Birds

Sójkowiec wielki (Lanthocincla ocellatus)

Cętkowany flecista

Występujący w Bhutanie, Chinach, Indiach, Birmie i Nepalu sójkowiec wielki preferuje życie w parach, na terenach wysoko położonych lasów górskich. Jego obecność łatwiej usłyszeć niż zobaczyć. Przyciągające na pierwszy rzut oka cętkowane upierzenie, szybko gubi się w leśnych promieniach słońca lub jego cieniu.


Category: Birds

Weight: do 136 g

Size: dziób-ogon 30 - 33 cm

Breeding duration: 14 dni

Sexually mature: 1 rok

Reproduction: 2-5 jaj

food: owady, nasiona, owoce, jagody

habitat: krzaczaste lasy i zarośla, lasy górskie

Danger: nie zagrożony

distribution area